Comunicate de presă 1047-famil3

Published on septembrie 12th, 2012 | by Primaria Sectorului 6

0

Adopţia – şansa unui nou început

În data de 14 septembrie 2012, ora 14.30 la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 din str. Floare Roşie nr. 7 A, va avea loc o nouă sesiune de pregătire a persoanelor sau familiilor potenţial adoptatoare. La aceasta întâlnire au confirmat participarea 6 cupluri şi 3 persoane singure care doresc să adopte.

Procesul de adopţie este unul complex, cu implicaţii profunde la nivel afectiv, care aruncă viitorii părinţi într-o incursiune necunoscută, iar la dorinţa de a avea un copil cât mai repede şi speranţele legate de cum va fi el, se adaugă şi teama legată de capacitatea de a fi un părinte bun.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 vine în întâmpinarea nevoilor de suport şi consiliere, în vederea înlesnirii acestui proces delicat, organizând periodic sesiuni de pregătire la care temele ce se vor discuta vor viza în primul rând caracteristicile copilului adoptabil, precum şi capacitatea cuplului  de a funcţiona în echipa parentală.

De asemenea, se vor discuta caracteristicile biologice şi psihologice specifice copilului instituţionalizat, consecinţele instituţionalizării copilului la diferite vârste şi efectele traumei abandonului asupra copilului. Extrem de importante sunt şi posibilele reacţii ale familiei lărgite, anturajului şi comunităţii faţă de adopţie, rolurile şi responsabilităţile membrilor cuplului, identificarea momentelor critice ale dinamicii cuplului şi a modalităţilor de gestionare a situaţiilor critice.

Zilnic sunt abandonaţi în maternităţi zeci de copii care nu au cerut nimănui să vină pe lume, cu atât mai puţin, să devină o povară. A da naştere unui copil nu este o condiţie suficientă pentru a fi un bun părinte.

Conform legii, adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Mai concret, cei interesaţi care solicită obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte, vor fi atent evaluaţi asupra garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale pe care le deţin (evaluarea socială, evaluare psihologică şi pregătirea pentru asumarea rolului de părinte).

În cursul procedurii de adopţie se respectă principiul interesului superior al copilului, principiul creşterii şi educării copilului într-un mediu familial şi principiul celerităţii în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopţiei.


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑