Stiri b

Published on martie 9th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Asistentul maternal – o alternativă la centrele de plasament

Aşa cum am promis într-un material anterior referitor la cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, vom prezenta în continuare un material interesant şi util despre dezvoltarea serviciilor oferite comunităţii sectorului.

A văzut lumina zilei într-o dimineaţă însorită de vară. Pe atunci nu ştia mai nimic despre lumea în care tocmai a venit. Ştia că-i este frig şi că pielea lui delicată nu mai este mângâiată de ceva moale şi cald, simţea frica prin toţi porii şi ăsta era un sentiment nou.

Foarte neplăcut. Se întindea şi nu mai avea niciun punct de reper, iar în jur, din vocile noi şi necunoscute răzbătea o încărcătură negativă care-l făcea să ţipe şi să se afunde şi mai mult în senzaţia de spaimă.

Aşa a venit pe lume unul din miile de copii, care spre deosebire de cei norocoşi, avea să fie abandonat de mamă exact în locul cu care tocmai făcea cunoştinţă.

De acum lucrurile aveau să fie simple pentru cei mari şi foarte complicate pentru micuţ. Când s-a întremat şi a început să prindă încredere în cei pe care îi vedea, a fost trimis în alt loc. Într-un centru de plasament, unde care cei asemeni lui, părăsiţi de părinţi, creşteau îngrijiţi de foarte multe persoane, neştiind exact sensul cuvântului „mamă”.

La sfârşitul anului 2006, noua instituţie Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a luat decizia desfiinţării Centrului de Plasament Cotroceni, instituţie învechită, unde copiii abandonaţi aveau foarte puţine şanse la o viaţa de familie.

În acest timp a luat amploare fenomenul abordării unitare a fiecărui beneficiar, în vederea unei cât mai eficiente soluţionări a problematicii complexe cu care se confruntă fiecare om care apelează la seviciile sociale.

În urma desfiinţării Centrului Cotroceni, copiii care erau rezidenţi acolo, au fost daţi în grija asistenţior maternali, iar micuţii au intrat într-o familie unde afecţiunea şi căldura „mamei” nu se putea compara cu pereţii reci ai Centrului.

Reţeaua de asistenţi maternali a DGASPC Sector 6 a început să existe, timid, din anul 1998, dar a fost dezvoltată după anul 2005. În ultimii 10 ani, peste 100 de persoane au fost angajate ca asistenţi maternali profesionişti şi beneficiază anual de formare continuă, iar aproximativ 250 de copii şi-au găsit un cămin stabil unde sunt îngrijiţi în familii normale, merg la şcoală, au hobbyuri.

În prezent ne mândrim cu prichindei fericiţi, care sunt motivaţi să înveţe mereu lucruri noi şi să-şi croiască un drum de succes în viaţă.

În acest sens îl putem aminti pe Andrei care a câştigat în martie 2012 locul I la categoria kata individual şi locul I la categoria kumite individual, în urma unei munci asidue, care s-a concretizat cu un rezultat pe măsura efortului depus în cadrul antrenamentelor desfăşurate de patru ori pe săptămână.

Dar şi Adrian împreună cu Nicoleta au obţinut câte un loc II la  kata individual.

Lipsiţi de ocrotirea familiilor lor de origine, toţi laureaţii sunt incluşi în sistemul de asistenţă maternală ce funcţionează pe raza sectorului. Copiii culeg roadele muncii lor dovedind, spre satisfacţia celor care îi îndrumă şi îi îngrijesc, că statutul de defavorizat social nu reprezintă un obstacol de netrecut.

Nu în ultimul rând putem aminti de performanţele unei fetiţe – Miruna – în vârstă de 10 ani, crescută de un asistent maternal şi care a fost medaliată cu aur la Campionatele Internaţionale de Gimnastică Aerobică din Bulgaria. Fetiţa a beneficiat în casa familiei de plasament de atenţia şi dragostea unui cămin, ceea ce i-a permis să-şi dezvolte talentul nativ pentru gimnastică şi să obţină performanţe remarcabile.

Serviciul de asistenţă maternală aflat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, asigură protecţia copilului care necesită stabilirea unei măsuri de protecţie ce impune creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia de către un asistent maternal profesionist. De serviciile unui asistent maternal profesionist poate beneficia orice copil dacă se impune acest lucru.

Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată, care asigură la domiciliul său, prin activitatea pe care o desfăşoară, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor primiţi în plasament.

Mai multe informaţii referitoare la serviciile oferite în cadrul DGASPC Sector 6 puteţi găsi la  www.asistentasociala6.ro.

Pe parcursul anului 2015 vom prezenta proiecte, poveşti de succes, precum şi întâmplări inedite din viaţa oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Tags: , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑