Primaria comunicat-primaria-sectorului-6

Published on aprilie 23rd, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Căsuţe de tip familial pentru copiii instituţionalizaţi din Sectorul 6

La cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor şi facilităţilor oferite comunităţii sectorului nostru.

În anul 2006, avea aproape 6 ani, o vârstă fragedă, la care cei mai mulţi copii sunt la grădiniţă şi învaţă să se joace « raţele şi vânătorii » sau leapşa. Dar el, era internat într-un centru de plasament de ceva timp, nu mai ştia exact de când, nici nu mai conta, se obişnuise cu patul rece şi cu lipsa mamei. Tot în acea perioadă a aflat că va trebui în scurt timp să se mute în altă parte. Se gândea cu o curiozitate nedisimulată la cum va arata noua lui cameră şi cu cine oare o va împărţi. Răspunsul a venit rapid şi firesc, aşa cum i se părea deja şi toată viaţa lui.

Prin parteneriatul dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi Fundaţia Fraţilor Marişti ai Şcolilor din România, Giani, băiatul de 6 ani, a avut şansa să experimenteze şi altceva, alt loc căruia de nouă ani, îi spune « acasă ». El a fost integrat într-un program care se bazează pe module de tip familial pentru că centrul de plasament se desfiinţa. De atunci casa lui este Centrul “Sf. Marcellin Champagnat”, un loc în care viaţa începe să prindă culoare.

Acum este un adolescent echilibrat, are 15 ani şi este pasionat de fotbal, pe care îl practică cu pricepere. Mai presus de toate, Giani are o vorbă care i-a dictat drumul său în viaţă. Mereu a spus că „meseria este brăţară de aur” şi cu toate că şcoala generală a terminat-o cu rezultate foarte bune, şi ar fi avut şanse mari să intre la un liceu bun, el a vrut să urmeze o şcoală de meserii, să devină bucătar.

Ca el sunt şi alţi aproximativ 400 de copii, care au fost instituţionalizaţi în centre de plasament şi care azi vorbesc cu mândrie despre pasiuni, colegi, viaţă şi planuri de viitor.

Prin eforturile DGASPC Sector 6, anul 2006, a devenit începutul unui întreg proces de desfiinţare a centrelor de plasament de tip mamut din comunitate, în care erau instituţinalizaţi copiii lipsiţi de ocrotirea familiilor de origine.

Orientarea către dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, precum şi stimularea relaţiilor bazate pe afecţiune au fost premisele unei noi organizări. Este demonstrat deja faptul că tipul de protecţie care promovează convieţurea în grupuri restrânse stimulează dezvoltarea armonioasă a personalităţii copiilor, iar prin colaborarea specialistilor se realizează suportul emoţional şi educaţional pentru fiecare copil în parte prin servicii de recuperare şi reabilitare, socializare şi petrecere a timpului liber, în vederea integrării în viaţa comunitară. Căsuţele tip familial oferă copiilor posibilitatea de a avea hobbyuri, au camera lor pe care o pot personaliza după preferinţe, gestionează activităţile zilnice, învaţă să-şi prepare singuri hrana, leagă prietenii şi încep să funcţioneze corect din punct de vedere social.

În acest context în anul 2009 a luat fiinţă Complexul de servicii pentru protecţia copilului – apartamente sociale de tip familial, proiect realizat în cadrul  Programului de Interes Naţional “Închiderea instituţiilor de tip vechi pentru protecţia copilului şi înfiinţarea de căsuţe de tip familial şi apartamente”, realizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Misiunea generală a acestui complex de servicii este de a asigura accesul copiilor/tinerilor separaţi temporar sau definitiv de părinţii lor, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.

De asemenea, în anul 2012, prin parteneriatul cu Fundaţia Metropolis a fost lansat proiectul Centrul Acasă cu destinaţie multifuncţională.

Practic, proiectul se adresează tinerilor aflaţi în dificultate din sector, oferind servicii precum dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, mediere şi acompaniament pe piaţa muncii.

Anul 2014 a avut un impact major pentru un număr de 12 copii cu dizabilităţi din Sectorul 6, iar ziua de 15 aprilie a marcat o nouă etapă pe drumul care duce la reabilitare şi integrare socială. Prin parteneriatul derulat între DGASPC Sector 6 şi Fundaţia HHC România, a fost inaugurată prima casă de tip familial din comunitate, destinată minorilor afectaţi de handicap. În acest fel Centrul Sfântul Andrei, ultima instituţie de tip vechi din sector, a fost desfiinţată.

Un alt proiect de suflet al direcţiei este Corul Nostalgia, unde copiii rezidenţi ai centrelor de plasament şi-au descoperit pasiunea pentru muzică. Ceea ce la început a fost o iniţiativă inedită, cu mici şanse de izbândă, a devenit în timp un nume cunoscut în comunitatea Sectorului 6, cu o prezenţă obişnuită în cadrul diferitelor evenimente publice. Copiii cântau împreună încă din anul 1998, dar primul album “Superstar” a apărut în anul 2006. Corul Nostalgia a evoluat odată cu timpul, în prezent are 9 albume, iar copiii sunt uniţi într-o pasiune comună care le dă speraţa că viaţa poate fi frumoasă.

Mai multe informaţii referitoare la serviciile oferite în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 puteţi găsi la  www.asistentasociala6.ro.

Pe parcursul anului 2015 vom continua prezentarea proiectelor noastre, poveşti de succes, precum şi întâmplări inedite din viaţa oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑