Stiri 1

Published on martie 22nd, 2013 | by Primaria Sectorului 6

0

Centrul Comunitar Ghencea din Sectorul 6

Peste 200 de persoane frecventează, zilnic, Centrul Comunitar Ghencea unde serviciile sociale integrate oferite constau, pe de o parte, în acoperirea nevoilor de bază (hrană, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte) ale beneficiarilor, iar, pe de altă parte, în oferirea de activităţi educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar pentru copii, posibilităţi de socializare pentru persoanele vârstnice, precum şi consultanţa necesară (socială, psihologică şi/sau medicală) de care beneficiarii au nevoie pentru a se integra social sau profesional.

Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, implementează proiectul Centrul Comunitar Ghencea, în parteneriat cu Asociaţia Sfântul Arhidiacon Ştefan care acordă servicii de consiliere şi orientare socio-profesională, cantină socială pentru copii şi familii aflate în dificultate, Clubul Copiilor (program de prevenire a abandonului şcolar), Clubul Seniorilor (program de reinserţie socială a persoanelor vârstnice), precum şi alte facilităţi de care pot beneficia cetăţenii din comunitate.

Beneficiarii participă cu mult entuziasm la activităţile propuse, stimularea comunicării intergeneraţionale este unul dintre obiectivele majore din cadrul proiectului.

Astfel, a fost organizat un concurs de artă culinară, iar seniorii gurmanzi s-au întrecut cu măiestrie în alcătuirea de preparate delicioase. Câştigătorul a fost domnul Dumitru Ispas, în vârstă de 84 de ani, care a surprins cu murăturile dulci-picante şi fasolea bătută.

Nici cei mici nu s-au lăsat mai prejos şi sub atenta supraveghere şi îndrumare a adulţilor implicaţi în proiect, au făcut torturi, au realizat pâinici, biscuiţi din aluat de cozonac şi ciocolată şi au învăţat tehnici de preparare a produselor de patiserie, dând dovadă de iscusinţă şi ingeniozitate. La sfârsitul zilei, munca lor a fost răsplătită cu rechizite, ghiozdane şi cu minunatele produse de patiserie realizate chiar de ei.

De asemenea, în luna martie, copiii au realizat cu mare drag o sumedenie de mărţişoare care au fost expuse şi vândute în cadrul târgurilor de profil.

Banii obţinuţi nu au fost mulţi, dar suficienţi pentru ca o parte a lor să fie donaţi unui copil pentru a-şi achiziţiona un corset medical pe care familia acestuia nu şi-l permitea.

În fiecare sâmbătă se deschide “Colţul de lectură” la Centrul Comunitar Ghencea, iar cei mici se întâlnesc aici pentru a descoperi lumea magică a basmelor şi pentru a trăi aventura alaturi de personajele din cărtile lui Mark Twain.

L.M., în vârstă de 12 ani, este foarte fericit: “Din punctul meu de vedere, Colţul de lectură este un lucru foarte frumos. Cel mai mult mi-a plăcut când am citit din cartea cu poveşti vindecatoare”.

“Mie îmi place aici pentru că ne jucăm, citim, aflăm poveşti noi, care ne ajută în viaţă” – a adăugat şi M.S. de 11 ani.

Legătura dintre generaţii care s-a creat aici este foarte puternică, iar seniorilor le oferă un sentiment de apartenenţă, faptul că socializează şi se simt utili, le alină singurătatea de acasă.

Proiectul Centrul Comunitar Ghencea constituie un model de bune practici, iar noi încurajăm partenerii noştri, din diferite organizaţii nonguvernamentale, să extindă aceste manifestări pe toată raza Sectorului 6 pentru că beneficiile sunt uriaşe.”, a declarat Primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu. 

Tags: ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑