Comunicate de presă Centru de consiliere - Primaria Sectorului 6

Published on iunie 12th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Copii cu Autism din Sectorul 6

La cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor şi facilităţilor oferite comunităţii sectorului nostru.

Autismul este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale. Autismul nu este o boală pe deplin înteleasă, dar se crede că tulburările sunt cauzate de anumite afecţiuni genetice, ale unor interacţiuni între gene sau mutaţii rare cu efecte majore.

Simptomele obişnuite ale autismului sunt acţiuni repetitive, contact şi comunicare limitată cu alte persoane şi interese foarte restrânse. Răspândirea bolii este de aproximativ de 6 persoane afectate la 1.000 de persoane şi este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete.

În acest sens, încă din anul 2008, când în România nu existau servicii publice specializate pentru copiii cu autism, s-au constituit în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, grupuri de suport pentru părinţii care au copii diagnosticaţi cu autism, grupuri care au avut un real succes, dar care au adus în prim plan nevoia de dezvoltare a unui serviciu care să-i includă într-un program terapeutic individualizat, pentru a le creşte şansele de integrare socială.

Din anul 2011, copiii din comunitate, afectaţi de autism, beneficiază de servicii sociale specializate în cadrul Centrului de Consiliere şi Asistenţă pentru Copii cu Autism. Centrul a fost iniţiat prin proiectul “Şanse la integrare” – proiect iniţiat în parteneriat cu Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Scopul proiectului este creşterea şanselor de integrare socială a copiilor cu autism prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.

Serviciile oferite în cadrul centrului se adresează atât copilului, cât şi familiei, şi constau în stimularea comunicarii, a dezvoltării interacţiunii sociale şi abilităţi de grup, deprinderi de autonomie/autoservire personală, motricitate grosieră şi fină, terapie individuală şi de grup, logopedie, terapie asistată cu animale, activităţi sportive adaptate, art-terapie şi stimulare senzorială.

Copiii beneficiază de o îmbinare a intervenţiilor psihocomportamentale în context de grup cu cele de dezvoltare a autonomiei personale, de stimularea comunicării funcţionale, în cadrul unui program terapeutic individualizat, în acord cu particularităţile copilului şi nivelul lui de dezvoltare. Beneficiarii centrului sunt copii din comunitatea Sectorului 6, cu tulburare în spectru autist ce prezintă documente ce atestă dignosticul de autism sau de tulburări asociate, iar admiterea se realizează la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali care se  adresează direct centrului.

Programul terapeutic este individualizat, personalizat, în acord cu nivelul de dezvoltare al copilului, cu particularităţile sale, iar materialele necesare pentru începerea terapiei, dar şi pentru continuarea terapiei sunt multiple, cu nivele diferite de complexitate – de la jucăriile generale pe care le are un copil în mediul său la jucăriile specifice şi adecvat structurate – materiale diferite (lemn, plastic, texturi), forme, culoare, grade de complexitate pentru a deservi atingerea obiectivelor pe toate ariile: autoservire şi autonomie personală – abilităţile de viaţă, stimularea limbajului şi dezvoltarea comunicării, motricitate fină şi grosieră, socializarea şi jocul, cogniţia, stimulare şi integrare senzorială.

Copiii preşcolari cu autism sunt ajutaţi să se integreze în învăţământul public de masă din Sectorul 6, iar părinţii devin coterapeuţi în procesul de recuperare şi integrare a copilului cu autism în învăţământul public de masă. De asemenea, cadrele didactice beneficiază de pregătire pentru a oferi un suport şi intervenţie instructiv-educativă specifică copiilor cu autism preşcolari şi şcolari din ciclul primar (7-10/11 ani), din Sectorul 6.

În prezent, din cei 90 de copii cu autism aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, 20 dintre aceştia frecventează Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Copii cu Autism, situat în Strada Bascov nr. 14-18. Grupurile sunt formate din 2 până la 5 copii, în funcţie de vârstă şi nivel de funcţionalitate, de 2 – 3 ori/săptămână timp de o oră.

Un element important este consilierea familiei în vederea continuării demersurilor recuperatorii acasă şi în mediul social (grădiniţă, şcoală), iar pentru eficientizarea acestei activităţi, părinţii participă la grupuri de suport/consiliere într-un spaţiu organizat în acest scop, când copilul este în terapie.

Prin parteneriatul încheiat între D.G.A.S.P.C. Sector 6 şi Asociaţia Vier Pfoten, copiii beneficiari ai Centrului urmează şi terapie asistată cu animale – câini, cu rezultate remarcabile.

Pe parcursul anului 2015 vom prezenta proiecte, poveşti de succes, precum şi întâmplări inedite din viaţa oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑