Stiri comunicat-primaria-sectorului-6

Published on februarie 19th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Eveniment de comemorare a cinci secole de robie a romilor din România

Primăria Sectorului 6, alături de Asociaţia Romano ButiQ, vă invită vineri, 20.02.2015, începând cu orele 11.30, la comemorarea a cinci secole de robie a romilor din România şi la celebrarea a 159 de ani de la abolirea robiei în Principatele Române.

La evenimentul care se va desfăşura la viitorul Muzeu de Cultură al Romilor (Drumul Săbăreni nr. 101, Sector 6) vor fi prezenţi Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea; Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu; Prefectul Bucureştiului, Paul-Nicolae Petrovan; Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile; producătoarea filmului „Aferim”, Ada Solomon, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Suediei, Norvegiei, Finlandei.

Subiectele principale ale întâlnirii se bazează pe relatări privind robia/dezrobirea romilor.

Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din robie a ultimei categorii de robi, cei care aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Actul normativ a fost  promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.

După 155 de ani, data de 20 februarie a fost declarată, de către Parlamentul României,  Ziua Dezrobirii Romilor din România, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.

Jurnaliştii care doresc să participe la eveniment, sunt aşteptaţi vineri, 20.02.2015, începând cu orele 11.15, la Muzeul de Cultură al Romilor (Drumul Săbăreni nr. 101, Sector 6).


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑