Comunicate de presă 1924-foto-5

Published on octombrie 29th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Formare continuă pentru specialiştii care lucrează cu copiii cu dizabilităţi în Sectorul 6

Unii copii sunt sensibili la culoarea sau la forma mâncării, există copii care acceptă doar mâncare cilindrică sau doar albă, alţii nu tolerează să le fie amestecată hrana în aceeaşi  farfurie şi vor farfurii separate pentru fiecare tip de aliment.

Cum ne comportăm cu ei?

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 vine în sprijinul celor 900 de copii din comunitate care sunt afectaţi de diverse dizabilităţi precum: tulburări de spectru autist, Sindrom Down, ADHD, întârziere psihică, epilepsie, întârziere în dezvoltarea limbajului, dizabilităţi locomotorii şi somatice, prin formarea continuă a specialiştilor a căror misiune este recuperarea celor mici.

În prezent copiii cu dizabilităţi au posibilitatea de a beneficia de terapie de specialitate (terapie psihologică, senzorială, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, terapie educaţională, terapie asistată cu animale, sport adaptat, arte combinate, consiliere părinţi, grup de suport, fizioterapie) în incinta Complexului de Servicii de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi din str. Bascov nr. 14-18, Sector 6.

În lucrul cu copiii cu dizabilităţi este foarte importantă performanţa specialiştilor care vin în contact direct cu cei mici, în acest sens, în perioada 2-13 noiembrie 2015 un număr de 60 de specialişti implicaţi direct în lucrul cu copiii afectaţi de dizabilităţi, categorie socială aflată permanent în pericol de marginalizare vor participa la seminarul ”Repere, perspective, realităţi în recuperarea copilului cu dizabilităţi”, susţinut de Elizabeth Shaffer; Dawn Hoffman; Julie Miller; Marinela Raţă, specialişti de talie internaţională, cunoscuţi pentru contribuţiile de valoare în domeniul terapiei ocupaţionale.

În cadrul sesiunilor teoretice, cei patru specialişti vor aborda teme specifice problematicii persoanelor cu dizabilităţi precum: procesul senzorial, complexitatea limbajului, dezvoltarea afectivităţii sociale, identificarea şi satisfacerea nevoilor, corectarea comportamentului, înţelegerea diferenţelor individuale sau strategii de stimulare a relaţionării şi implicării.

În cadrul seminarului ”Repere, perspective, realităţi în recuperarea copilului cu dizabilităţi” specialiştii vor vorbi şi despre terapia senzorială şi vor dezvălui noi tehnici de întrebuinţare a unui mediu aparte, existent în cadrul Complexului de Servicii de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi – camera senzorială. Un loc spectaculos, inundat de muzică de relaxare, lumini impresionante, unde cei mici reuşesc să-şi depăşească limitele, având rezultate vizibile în rândul copiilor cu dizabilităţi. Copiii pot  declanşa singuri imagini sau sunete, fapt care le captează interesul şi îi ajută să facă legătura cauză – efect, având impresia că au control asupra mediului, ceea ce conduce la o stare de confort.

Experienţa ne-a demonstrat utilitatea acestui loc, pentru că timpul petrecut într-o cameră senzorială a crescut concentrarea, vigilenţa, liniştea şi conştienţa generală asupra lumii înconjuratoare a copiilor care i-au trecut pragul.

Personalul de specialitate care lucrează cu copiii afectaţi de dizabilităţi, beneficiază de formare profesională continuă, tocmai pentru a răspunde punctual nevoilor fiecărui copil în parte. Procesul de continuitate în acordrea serviciilor este asigurat prin cursuri şi activităţi practice, atât pentru personalul care lucrează cu copiii afectaţi de dizabilităţi, cât şi pentru cei care activează în prezent în cadrul serviciilor specializate destinate adulţilor cu handicap.

Tags: , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑