Comunicate de presă ceainarie 02

Published on septembrie 25th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Fundația Estuar a inaugurat Ceainăria Estuar ClubHouse

Fundația Estuar a inaugurat joi, 24 septembrie 2015, Ceainăria Estuar Club-House în cadrul proiectului ”Servicii sociale despre și pentru sănătate mintală”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Acest proiect este implementat de Fundația Estuar, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Ceainăria Estuar ClubHouse este o afacere socială care presupune ca profitul afacerii să nu fie direcționat către acționari, ci în scop social. În cazul Ceainăriei Estuar ClubHouse, tot profitul se va întoarce în Estuar ClubHouse pentru finanțarea activităților acestuia. Un aspect important este legat de faptul că doi membri ai clubului, adulți cu istoric psihiatric sunt angajați ai ceainăriei și vor fi cei care vor pregăti ceaiul sau cafeaua pentru clienți. Astfel, Ceainăria Estuar ClubHouse are funcție triplă: de a dezvolta abilitățile de viață ale membrilor angajați, de a genera venituri care să ajute clubul și de a implica comunitatea locală în viața clubului, pentru că, prin frecventarea ceainăriei de către persoanele din comunitate, în calitate de clienți, crește gradul de acceptare socială a membrilor și scade izolarea socială a acestora.

”Fundația Estuar lansează astăzi Ceainăria Estuar ClubHouse, un proiect de suflet pentru noi, care ia naștere la aproape un an de la lansarea clubului Estuar ClubHouse. Avem în ClubHouse până acum 43 de membri și ne dorim ca până în luna aprilie 2016 să ajungem la 70 de membri. Suntem bucuroși că am reușit să înființăm două locuri de muncă pentru doi dintre membrii clubului, astfel că cei care vor veni să servească ceaiul sau cafeaua aici vor fi serviți de aceștia”, a declat Amedeea Enache, Director Executiv al Fundației Estuar.

”Cei peste 20 de ani de parteneriat care ne leagă de Fundația Estuar ne onorează. Ne bucurăm că există astfel de parteneriate public-private în Sectorul 6 și apreciem, în mod special, continuitatea acestora. Încă de la înființare, Fundația Estuar ne-a fost alături în misiunea de susținere a cauzei adulţilor cu probleme de sănătate mintală, prin oferirea de servicii competente și, în primul rând, în promovarea șanselor egale în rândul membrilor comunității” , a declarat Rareș Mănescu, Primarul Sectorului 6.

”ClubHouse-ul este un loc foarte important pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală pentru că aici nu există pacienți. Ceainăria pe care o inaugurăm astăzi va fi, cu siguranță, un punct care va atrage membrii comunității pentru că este ceva inedit, organizat într-un cadru prietenos. Vă felicit pentru această inițiativă, ar trebui să avem mai multe astfel de locuri în oraș”, a precizat Marius Lăcătuș, Director al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Ceainăria Estuar ClubHouse este localizată în Strada Orșova, nr. 129, Sector 6, București.

Estuar ClubHouse este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adulţilor cu probleme de sănătate mintală şi bazat pe integrarea lor în comunitate şi pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, excluzând serviciile de tip terapie. Estuar ClubHouse a fost lansat în 2014 și este primul astfel de centru din România. Serviciul social tip ClubHouse este un model de program care pornește de la premisa că membrii acestuia (persoane cu probleme de sănătate mintală) pot lucra productiv şi pot avea în acelaşi timp o viaţă socială satisfăcătoare, în ciuda unei probleme de sănătate mintală.

ceainarie 01

Despre partenerii proiectului

Fundaţia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Română de Sănătate Mintală şi este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare.Misiunea organizaţiei este oferirea de servicii pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală din România în vederea reintegrării lor în comunitate. Fundaţia Estuar este activă în patru oraşe din ţară, Bucureşti, Ploieşti, Giurgiu şi Cluj, având înfiinţate 5 centre sociale în aceste oraşe şi deserveşte anual peste 2000 de beneficiari.

Valorile şi principiile organizaţionale susţin respectul faţă de beneficiar, confidenţialitatea informaţiilor primite de la beneficiar, lupta împotriva practicilor discriminatorii, încurajarea beneficiarilor să-şi asume riscurile unui trăi obişnuit, creşterea toleranţei şi înţelegerii faţă de persoanele cu nevoi speciale, respect faţă de individualitatea şi demnitatea beneficiarilor, promovarea şanselor egale pentru toţi membrii comunităţii, cultivarea competenţei şi profesionalismului în cadrul serviciilor oferite şi cultivarea spiritului de echipa şi a abordării interdisciplinare. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.estuar.org și https://www.facebook.com/pages/Fundatia-Estuar/332024717001234.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 este instituţia publică, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6, înfiinţată la dată de 01.03.2005 prin comasarea serviciului public pentru protecţia copilului şi a serviciului public de asistenţă socială ce funcţionau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucureşti, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1434/2004. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie. Mai multe detalii puteți găsi pe http://www.protectiacopilului6.ro/  și https://www.facebook.com/dgaspc6.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑