Comunicate de presă sectorul-6

Published on octombrie 2nd, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

Îmbătrânirea activă în Sectorul 6

La cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor şi facilităţilor oferite comunităţii sectorului nostru.

”În comunitatea Sectorului 6 ne propunem să realizăm o societate incluzivă ce permite crearea unui mediu prietenos care oferă resursele de care este nevoie pentru ca îmbătrânirea activă să fie orientată către susţinerea populaţiei vârstnice.” – a declarat Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6.

Vârstnicii reprezintă o resursă importantă, fiind capabili să contribuie semnificativ la dezvoltarea comunităţii prin participarea activă la viaţa socială, copiii fiind primii beneficiari direcţi ai acestui proces.

Există o legătură puternică între implicarea civică şi creşterea nivelului de fericire, de satisfacţie cu privire la viaţă, a stimei de sine, a sentimentului de control, a sănătăţii fizice, a riscului redus de depresie şi a longevităţii.

Asigurarea unui mediu sănătos, adecvat şi benefic persoanelor în vârstă, care nu doar previne apariţia unor boli, ci şi încurajează un stil de viaţă sănătos, este o măsură importantă pe care o promovează D.G.A.S.P.C. Sector 6 prin serviciile sociale dedicate acestei categorii foarte importante în condiţiile în care peste 35% din populaţia sectorului este la vârsta pensiei.

Persoanele vârstnice cu domiciliul stabil în Sectorul 6, care au împlinit vârsta legală de pensionare, ştiu că încă din anul 2006 beneficiază de premiul de fidelitate oferit la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, până astăzi fiind oferite peste 4500 de premii, cuplurilor la serbarea nunţii de aur.

Capacitatea şi dorinţa vârstnicilor de a participa la viaţa socială este strâns legată de valoarea pe care societatea o acordă acestei participări. În acest sens, pe raza Sectorului 6, există două cluburi ale seniorilor, urmând ca până la sfârşitul anului 2015 să funcţioneze un număr de şase cluburi în toate cartierele. Cluburile seniorilor care vin în sprijinul persoanelor de vârsta a treia şi încurajază creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi ce au caracter recreativ şi socio-cultural, precum şi prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni. În cadrul acestor cluburi, cei peste 1000 de pensionari care vin aici lunar, pot accesa la o gamă foarte variată de activităţi (multe dintre acestea fiind chiar propuneri ale lor, concretizate) printre care menţionăm atelier de croitorie, foto, pictură, teatru, cursuri de IT, şah, precum şi alte resurse de petrecere a timpului liber. Pe lângă aceste ateliere, seniorii au posibilitatea de a participa la excursii organizate în Bucureşti sau în alte localităţi.

De asemenea, o noutate în acest an, proiectul ”La Teatrale cu matale!” i-a inclus şi pe seniorii din comunitate, care au reuşit să-şi adjudece locul II în cadrul festivalului de teatru cu trupa ”Seniorii veseli”.

Pe raza Sectorului 6, există două centre rezidenţiale moderne, cu o capacitate de 120 de locuri, ce pot prelua persoanele vârstnice din comunitate care nu mai au posibilitatea de a se gospodări singure. Acestea sunt: Centrul pentru persoane vârstnice “Sfântul Mucenic Fanurie” şi Complexul de Servicii Sociale ”Floare Roşie”, ce asigură servicii de găzduire, recuperare medicală, consiliere şi integrare socială.

Având în vedere faptul că seniorii internaţi în centre tind să se izoleze şi să devină pasivi, în multe cazuri existând riscul apariţiei depresiei, specialiştii din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 6 au conceput un program personalizat, individual ce are ca scop reabilitarea şi reinserţia în societate a beneficiarilor de vârsta a treia.

Complexul de Servicii Sociale ”Floare Roşie” are în cadrul său şi o componentă de recuperare medicală: kinetoterapie, proceduri reumatice, electroterapie şi hidroterapie atât pentru bătrânii rezidenţi cât şi pentru persoanele vârstnice  cu probleme medicale din comunitate. Complexul este dotat cu spaţii de recreere de tip cluburi, sală de mese, toalete accesibilizate, cabinete medicale şi de consiliere psihologică.

Prin parteneriatul încheiat în urmă cu opt ani între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi Fundaţia VIER PFOTEN, foşti câini maidanezi, selecţionaţi şi pregătiţi de persoane competente, au intrarea liberă în incinta celor două centre rezidenţiale, acolo unde interacţionează săptămânal, în scop terapeutic, cu beneficiarii complexului. Programul ”Câini pentru oameni” nu a făcut decât să confirme ceea ce ţările mai dezvoltate ştiau de ceva timp: terapia asistată de animale îi ajută pe pacienţi să facă progrese importante.

Prin parteneriatele public-private ale D.G.A.S.P.C. Sector 6 cu diferiţi actori sociali s-au realizat de-a lungul anilor numeroase proiecte destinate persoanelor vârstnice prin care mii de pensionari beneficiază de servicii adaptate în funcţie de situaţie, la domiciliu sau în alte structuri. Programele sunt menite să susţină bătrânii cu venituri reduse sau cu probleme de sănătate, dependenţi de servicii sociale specializate, în scopul prevenirii instituţionalizării sau agravării situaţiei lor socio-medicale.

De o masă caldă pot beneficia persoanele vârstnice cu venituri foarte mici din Sectorul 6 şi prin intermediul parteneriatelor derulate cu Asociaţia Centrul Creştin Bucureşti şi cu Asociaţia Sfântul Arhidiacon Ştefan, care pe lângă hrană, oferă celor care au nevoie un program de reinserţie socială şi prestează servicii sociale gratuite în scopul prevenirii şi limitării unor situaţii de dificultate care pot genera marginalizarea sau excluderea socială.

Centrul Comunitar “Generaţii” al Fundaţiei Principesa Margareta a României, o organizaţie nonguvernamentală cu care D.G.A.S.P.C.Sector 6 are un parteneriat de tradiţie, este primul centru intergeneraţional din ţară şi functionează începând cu octombrie 2007. Aici este locul unde seniorii din comunitate interacţionează şi desfăşoară diferite activităţi cu copiii, realizându-se astfel un schimb de idei şi experienţe, fapt care contribuie la ameliorarea sentimentului de inutilitate ce vine odată cu înaintarea în vârstă, iar pe de altă parte acumularea de noi şi valoroase cunoştinţe la care cei mici nu pot avea acces în fiecare zi.

Persoanele vârstnice din comunitate au parte de suport şi asistenţă la notariat sau consiliere în vederea încheierii unui act juridic.

Pe parcursul anului 2015 vom prezenta proiecte, poveşti de succes, precum şi întâmplări inedite din viaţa oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

 

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑