Stiri 2214-2

Published on martie 24th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

În Sectorul 6, sportul transformă visul în realitate

La cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor şi facilităţilor oferite comunităţii sectorului nostru.

Încă de la început am pornit la drum cu speranţa că vom descoperi secretul comunicării cu copiii aflaţi în situaţii speciale.

Sportul ne-a ajutat pe acest plan, iar prin practicarea lui, copiii şi tinerii au descoperit modalităţi de relaţionare, de integrare într-un grup care mai târziu s-a dezvoltat şi s-a constituit în echipe, unde copiii au devenit jucători fairplay, responsabili, toleranţi şi cu grijă faţă de nevoile celorlalţi.

Copiii care fugeau de acasă şi-au creat o identitate nouă şi responsabilă şi un viitor pe care nu îl anticipaseră. Sportul a devenit un instrument de formare a caracterelor dificile, o modalitate de a rupe cercul vicios şi de a deschide o situaţie controversată către soluţii noi şi pozitive.

Copiii şi tinerii aflaţi în dificultate, în situaţii de risc şi cei cu comportamente deviante, lucrează activ la transformarea vieţii lor.

În anul 2002, s-a format echipa de fotbal “Vulturii Negri” care face parte în prezent din proiectul „Liga Tinerilor Sportivi”. La antrenamente se prezintă aproximativ 30 de copii şi adolescenţi, iar în cadrul campionatelor sunt constituite două echipe a câte opt sportivi.

Muncind cu dăruire pentru un scop comun, copiii cu devianţă comportamentală care alcătuiesc “Vulturii Negri” au început să participe la diferite competiţii, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

În anul 2006, la Campionatul de Fotbal pentru Copiii Instituţionalizaţi din Praga, au obţinut locul opt din cele 32 de echipe care s-au înscris în competiţie. Acest loc a fost cea mai importantă realizare a lor de până atunci, mai ales că a fost al patrulea an consecutiv în care participau la acest turneu.

Anul trecut, ”Vulturii Negri”, au obţinut un nou trofeu la competiţia „Liga Tinerilor Fotbalişti”. Campionatul de fotbal dedicat copiilor din sistemul de protecţie socială s-a desfăşurat anul acesta în incinta parcului Crângaşi, acolo unde s-au întâlnit echipe ale direcţiilor de asistenţă socială din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, precum şi echipele fundaţiilor Parada şi Metropolis. Beneficiind de arbitrajul competent al unor arbitri delegaţi de Federaţia Română de Fotbal, competiţia şi-a desemnat câştigătorii în urma unei finale disputate între echipa Vulturii Negri şi cea a DGASPC Sector 4.

„Liga Tinerilor Sportivi” este un proiect ambiţios, care a fost conceput iniţial pentru  copiii care stăteau permanent sau temporar pe stradă. Ulterior, programul a fost extins şi la alte categorii de beneficiari, în special copii cu devianţă comportamentală, aflaţi în risc de abandon şcolar, risc de delincvenţă sau proveniţi din familii marginalizate. Proiectul îşi propune dezvoltarea micilor talente şi atragerea copiilor cu probleme psiho-sociale în activităţi sportive cu scop educativ şi de modelare a comportamentului în colectivitate.

Peste 200 de copii beneficiază anual de proiectul “Liga Tinerilor Sportivi”, care, datorită succesului înregistrat, a fost extins, iar în prezent, datorită modalităţilor specifice de stimulare a comunicării şi  responsabilizării pe care le implică lucrul în echipă, pe lângă fotbal, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, oferă copiilor activităţi de scrimă şi tenis.

Performanţa sportivă constituie un obiectiv secundar în cadrul proiectului, importante fiind efectele participării la acest program asupra conduitei copiilor (reluarea legăturii cu şcoala, reintegrare familială, evitarea recidivei pentru copiii delincvenţi etc).

Selectarea copiilor pentru participarea la competiţii se face ţinând cont de rezultatele şcolare şi de comportamentul copiilor în familie.

Mai multe informaţii referitoare la serviciile oferite în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 puteţi găsi la  www.asistentasociala6.ro.

Pe parcursul anului 2015 vom continua prezentarea proiectelor noastre, poveşti de succes, precum şi întâmplări inedite din viaţa oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Tags: , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑