Primaria hellvig-manescu2

Published on septembrie 20th, 2012 | by Primaria Sectorului 6

0

Izolarea termică a blocurilor, finanţată de Uniunea Europeană.

Comisia Europeană va finanţa lucrările de izolare termică a blocurilor, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, condiţia fiind însă ca în program să fie incluse blocuri în care locuiesc persoane defavorizate şi familii cu venituri reduse, iar proprietarii să contribuie cu minimum 10% din sumă.

Blocurile eligibile trebuie să fi fost construite în intervalul 1950-1990, în municipiile de judeţ şi în Capitală, conform programului aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 154 milioane euro reprezintă contribuţia naţională asigurată din bugetul de stat, bugetul autorităţilor locale şi, la solicitarea Comisiei Europene, contribuţii ale asociaţiilor de proprietari, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig.

Datele prezentate de aceasta arată că peste 220.000 de apartamente au fost construite în această perioadă la nivel naţional, fără să fie reabilitate termic.

Gradul de cofinanţare a fiecărui proiect depus va fi de 60% din FEDR şi bugetul de stat, restul fiind acoperit de autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari.

Contribuţia de 40% a autorităţilor locale şi asociaţiilor de proprietari va varia în funcţie de veniturile persoanelor beneficiare. Astfel, dacă mai mult de jumătate dintre proprietari din clădirea supusă reabilitării termice au un venit lunar pe memebru de familie sub150 euro, contribuţia asociaţiei de locatari va fi de 10%, iar a autorităţii locale de 30%.

Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe memebru de familie sub 350 euro, contribuţia asociaţiei de locatari va fi egală cu cea a autorităţii locale, respectiv 20%, iar dacă membrii asociaţiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contribuţia asociaţei va fi de 30%, iar a autorităţii locale de 10%.

Proiectele vor putea fi depuse începând cu 15 octombrie, iar programul va fi funcţional de la 1 noiembrie 2012, în condiţiile în care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui să depăşească 30 de zile.

Proiectele vor fi aprobate după principiul „primul venit, primul servit”, a spus ministrul, care a adăugat că, în prezent, autorităţile pregătesc un program asemănător de creştere a performanţei energetice pentru clădirile de interes şi utilitate publică din învăţământ şi sănătate.

În condiţiile în care se va dovedi un suscces, programul va fi inclus şi în exerciţiul financiar 2012-2020 al Uniunii Europene, a mai spus ministrul Dezvoltării.


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑