Comunicate de presă

Published on martie 15th, 2016 | by Primaria Sectorului 6

0

La iniţiativa Societăţii Muzicale din România, Primăria Sectorului 6 a organizat un concert de muzică clasică

Angèle Dubeau şi vioara sa Stradivarius, în concert la Conacul Golescu-Grant

Cu sprijinul Ambasadei Canadei la Bucureşti şi la iniţiativa Societăţii Muzicale din România, marea violonistă Angèle Dubeau şi ansamblul cameral feminin La Pietà au susţinut un concert caritabil în incinta conacului înălţat de marele cărturar român Dinicu Golescu.

În după amiaza zilei de 14 martie, instrumentele cu corzi au prins viaţă în mâinile celor nouă doamne care au abordat atât piese clasice din repertoriul lui Vivaldi, cât şi teme moderne din Supermario, Angry Birds sau Piraţii din Caraibe, spre deliciul copiilor aflaţi în primele rânduri.

Pe scena din marea sală a conacului au mai evoluat Corul Nostalgia, alcătuit din copii ai comunităţii Sectorului 6, Corul Seniorilor Sector 6, precum şi Daria Vasile (9 ani), una dintre beneficiarele talentate ale cursurilor muzicale oferite gratuit în incinta Conacului Golescu-Grant.

La evenimentul cultural de excepţie, în care istoria şi arta muzicală s-au reunit în sprijinul unei cauze nobile, au participat peste 100 de persoane, printre care excelenţele lor, ambasadorii Canadei şi Israelului la Bucureşti, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, deputatul PNL Răzvan Mironescu, viceprimarul Sectorului 6, Adrian Enache, personalităţi din mediul cultural şi academic, precum şi beneficiari ai serviciilor sociale oferite pe raza Sectorului 6.

Mulţumim excelenţei sale, doamna Joanne Lemay, ambasador al Canadei la Bucureşti, marii violoniste Angèle Dubeau, pentru iniţiativa remarcabilă de a aduce cultura de cel mai înalt nivel în mijlocul comunităţii Sectorului 6, precum şi excelenţei sale, doamna Tamar Samash, ambasador al Israelului la Bucureşti, pentru participarea la distinsul eveniment”, a declarat Primarul Sectorului 6, Rareş  Mănescu.

Angèle Dubeau este unul dintre puţinii interpreţi de muzică clasică din lume care au obţinut un Disc de Aur pentru numărul-record de discuri vândute. A studiat şi s-a perfecţionat cu marele violonist şi pedagog român Ştefan Gheorghiu care i-a insuflat şi dragostea pentru România. Marea artistă cântă la vioara Stradivarius numită „Des Rosiers”, fabricată în 1733 şi inclusă în Patrimoniul Naţional al Canadei.

Înscrisă în Patrimoniul Naţional al României, clădirea ce adăposteşte Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu-Grant” din Sectorul 6 a primit o destinaţie social-educativă în urmă cu 100 de ani, atunci când Robert Effingham Grant II donează clădirea şi o parte a moşiei Ministerului Instrucţiunii Publice, pentru a servi ca sediu al unei şcoli profesionale de fete, organizată după model britanic.

Tradiţia atestă că pe locul actualului conac a existat o clădire construită de Doamna Stanca la sfârşitul secolului al XVI-lea.

La începutul secolului al XIX-lea, Dinicu Golescu (1777 – 1830) cumpără moşia şi ridică în acest loc o casă boierească, numită ”Conacul Belvedere”.

Căsătorit cu Zoe Racoviţă, nepoată a marelui cărturar, secretarul consulatului britanic la Bucureşti, Effingham Grant I (1820-1892) va moşteni conacul şi va da numele întregului cartier, în zona căruia se vor construi ulterior Gara de Nord, locuinţele ceferiştilor, precum şi vestitul Pod Grant.

În prezent, frumoasa clădire găzduieşte activităţile copiilor din Sectorul 6 care se bucură de cele mai bune condiţii pentru cluburile lor de desen, dans, informatică, sport şi muzică.


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑

Sari la bara de unelte