Comunicate de presă foto-41

Published on iunie 12th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

”La teatrale cu matale!” – terapie prin artă

La cei 10 ani împliniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor şi facilităţilor oferite comunităţii sectorului nostru.

”Cortina a căzut, spectacolul a luat sfârşit, pot scoate masca acum, în scurt timp voi fi iar după gratii. Pe scenă a fost cea mai bună variantă a mea, senzaţia este de nedescris!”. La cei 16 ani, băiatul pleacă, având o sclipire ciudată în ochi, şi aruncă peste umăr: ”Anul viitor voi fi şi mai bun, voi fi liber”…

De 9 ani, peste 3000 de copii au fost reuniţi sub egida festivalului ”La teatrale cu matale!” – eveniment care a reuşit să strangă laolaltă copii cu aceeaşi pasiune, cu scopul  cunoaşterii, schimbului de  idei, stimulării comunicării şi interacţiunii între categorii sociale diferite.

Proiectul ”La teatrale cu matale!” a debutat în anul 2006 printr-un curs de teatru pentru copiii defavorizaţi din Sectorul 6, care oferea celor mici posibilitatea de a-şi petrece timpul liber într-un mod creativ, promovând arta ca mijloc de terapie şi dezvoltare comportamentală.

Implicarea copiilor într-o activitate care dezvoltă abilităţile de comunicare, relaţionare şi stimulează exprimarea emoţională s-a dovedit o idee extraordinară, iar pe parcursul anilor s-a transformat într-o tradiţie. La finele fiecărui an şcolar, an de an, tot mai multe trupe de teatru, provenind din diferite medii sociale ni se alătură în misiunea de a duce mai departe obiceiul celebrării acestui mijloc de socializare care a dezvoltat un sentiment de apartenenţă.

Ceea ce a început cu copiii aflaţi în evidenţele DGASPC Sector 6, copii defavorizaţi pentru care ”La teatrale cu matale!” reprezintă o competiţie constructivă, perfecţionarea creativităţii şi şansa de a împărtăşi aceeaşi pasiune cu alţi copii, dar mai ales evenimentul mult aşteptat un an întreg a ajuns în prezent să găzduiască numeroase trupe de teatru din Sectorul 6.

Talentul şi pregătirea celor mici sunt de fiecare dată vizibile în cadrul spectacolelor, iar în anul 2007 premiul cel mare a revenit trupei de copii hipoacuzici ai Centrului de Plasament ”Domniţa Balaşa”, copii minunaţi, care au muncit din greu, în ciuda deficienţei de care suferă, pentru a pune în scenă o piesă care le-a adus laurii victoriei.

În anul 2008, am avut parte de o surpriză foarte plăcută, şi anume, înscrierea în concurs a trupei de teatru a Penitenciarului Rahova, compusă din copii delincvenţi.

Promovând arta ca mijloc de terapie şi dezvoltare comportamentală, proiectul „La teatrale cu matale!” a reuşit să reunească copiii şi tinerii din toate categoriile sociale pe drumul care duce la descoperirea şi afirmarea personalităţii.

An de an s-au înscris pe lângă copiii noştri şi trupe care reprezentau diferite organizaţii nonguvernamentale, şcoli şi licee din sector. Cuprinşi de lumea misterioasă şi fascinantă a teatrului, copiii învaţă să-şi exprime emoţiile şi sentimentele.

În acest an, sala Nichita Stănescu din cadrul Centrului Cultural al M.A.I. va fi gazda festivalului ”La teatrale cu matale!”. Cortina se va ridica în 16 iunie pentru cele 16 trupe de copii, urmând ca, în data de 17 iunie să participe şi 6 trupe ale seniorilor, care frecventează Clubul Seniorilor. Pentru prima dată în istoria acestui festival seniorii vor contribui prin stimularea comunicării intergeneraţionale şi vor fi prezenţi în public pentru a susţine cu aplauze copiii care vor evolua pe scenă, iar la rândul lor, cei mici vor face acelaşi lucru pentru trupele de seniori.

Seniorii, care s-au pregătit cum au ştiut mai bine, îşi doresc în egală măsură cu cei mici, să câştige marele trofeu. Cu siguranţă în anii ce vor urma, seniorii vor recupera dezavantajul numeric şi vor participa cu mai multe momente, îi aşteptăm pe toţi în număr cât mai mare ”La teatrale cu matale!”.

Primaria Sectorului 6

Primaria Sectorului 6

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑