Stiri conferinta-internationala-icr

Published on martie 27th, 2014 | by Primaria Sectorului 6

0

În premieră în România, ieri s-au reunit la Bucureşti membrii Board-ului CIFEJ, în cadrul conferinţei “Filmul pentru Copii – instrument de educaţie non-formală”

Ieri, 26 martie, a avut loc Conferinţa Internaţională “Filmul pentru copii – instrument de educaţie non-formală, la Institutul Cultural Român, cu ocazia întâlnirii, pentru prima oară în România în ultimii 60 de ani, a membrilor Board-ului Centrului Internaţional de Film pentru Copii şi Tineri – CIFEJ. Evenimentul a fost organizat de Primăria Sectorului 6, Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete” şi Institutul Cultural Român.

CIFEJ este organizaţia la nivel mondial a profesioniştilor din industria filmului pentru copii, înfiinţată de UNESCO în anul 1955, formată din regizori, producători, profesori, preşedinţi de organizaţii şi asociaţii de film pentru copii, reprezentanţi ai ministerelor şi departamentelor de cultură din diverse ţări şi directori de festivaluri de film pentru copii din întreaga lume.

Conferinţa a fost moderată de doamna Ema Pendiuc, Vicepreşedinta CIFEJ şi Directoarea Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”. Dintre membrii Board-ului CIFEJ, au luat cuvântul şi au expus relaţia dintre filmele pentru copii şi educaţia non-formală doamna Firdoze Bulbulia (Preşedinta CIFEJ, Africa de Sud), domnul Mohsen Chiniforoushan (Secretar General CIFEJ, Iran), prof. dr. Hou Keming (China), doamna Maikki Kantola (Finlanda) şi doamna Sulafa Hijazi (Siria).

Subiectul a fost dezbătut şi de reprezentanţi ai celor mai importante instituţii, asociaţii şi fundaţii de cultură şi educaţie româneşti: domnul Sorin Dina (Manager Public al Sectorului 6), domnul Liviu Jicman (Vicepreşedinte ICR), doamna Felicia Filip (Soprană şi Director artistic la Opera

Comică pentru Copii), domnul Cătălin Ţîrlea (Ministru Consilier, şef al Oficiului pentru românii din străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe), doamna Cătălina Chendea (Ministerul Educaţiei) şi domnul Vlad Dumitrescu (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile).

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de panel discussion, în cadrul căreia participanţii au avut ocazia să interacţioneze şi să îşi expună şi argumenteze viziunea în ceea ce priveşte tema abordată.

Evenimentul a fost unul demare amploare în contextul actual, profund afectat de creşterea îngrijorătoare a frecvenţei filmelor şi emisiunilor TV cu caracter violent şi obscen. În urma conferinţei putem spune că primul pas pentru revitalizarea, relansarea şi promovarea filmului românesc pentru copii a fost făcut cu succes.

Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, www.micilevedete.ro, iniţiatorul acestei conferinţe şi membră a CIFEJ, a realizat în trei ani un număr de 17 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care majoritatea au teme educative. Două dintre aceste filme au participat la Festivalul de Film de la Cannes, secţiunea Short Film Corner, în 2011 şi în 2012. Filmele sunt realizate de o echipă de tineri absolvenţi de cinematografie, în regia Arianei Pendiuc, iar rolurile din filme sunt jucate de absolvenţii Şcolii Micile Vedete, care au vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Tags: , , , , , , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑