Stiri premiu excelenta

Published on septembrie 18th, 2014 | by Primaria Sectorului 6

0

Primăria Sectorului 6 a câştigat Premiul de Excelenţă, la categoria „Trâmbiţare”, în cadrul Galei Eco-Rom Ambalaje

,,În cea de-a doua ediţie s-au înscris cu 60% mai multe primării decât în etapa anterioară, ceea ce dovedeşte interesul crescut al autorităţilor locale pentru domeniul deşeurilor de ambalaje şi pentru parteneriatul cu producătorii de bunuri ambalate. Serviciul de colectare separată înseamnă mai mult decât un recipient sau un container colorat. Criteriile competiţiei Orasul Reciclării sunt şi criteriile realităţii din teren care crează pentru cetăţeni un serviciu de calitate.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Rezultatele obţinute la ediţia de anul acesta, pentru implicarea în actiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală, categoria „Trâmbiţare” câştigători au fost: Primăria Sectorului 6 Bucureşti şi primăriile municipiilor Iaşi, Slatina, Călăraşi şi Bârlad.

Autorităţile locale joacă un rol cheie în gestiunea deşeurilor, în acest sens intiaţiva Eco-Rom Ambalaje fiind esenţială. Mă bucur să văd atâtea municipalităţi implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiţie. Demersul este cu atât mai important cu cât este integral susţinut de sectorul privat – de producătorii proactivi, care sprjină astfel politicile de mediu la care România s-a angajat. Colectarea separată a deşeurilor de ambalaje trebuie să devină o prioritate şi să îi responsabilizeze pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe cetăţeni.”  a declarat Ministrul Mediului, Attila Korodi.

Pe parcursul competiţiei au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deşeuri de ambalaje , dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hârtie-carton, 500 de tone de sticlă şi 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populaţia României – peste 4 milioane de români din aceste municipii – a aflat despre importanţa reciclării, având la dispoziţie peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deşeurilor de ambalaje.

Odată cu obţinerea titlului de „Oraşul Reciclării”, Sfântu Gheorghe a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spaţiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate şi cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro. Locuitorii îşi vor putea petrece timpul liber în această zonă în prima parte a anul viitor.

La ediţia din 2014 a competiţiei, alături de marele învingător s-au evidenţiat încă 5 primării, acestea obţinând premii speciale pentru evoluţia înregistrată de la o ediţie la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reuşit să-şi păstreze şi anul acesta locul I pentru cele mai multe deşeuri colectate separat per/locuitor. Mediaş şi Deva s-au evidenţiat pentru evoluţia remarcabilă în ceea ce priveşte calitatea serviciului de colectare separată. Astfel, Mediaş a urcat de pe locul 17, ocupat anul trecut, pe locul 5, iar Deva de pe locul 19 pe locul 6. Primăriile oraşelor Târgu Jiu şi Braşov s-au remarcat prin implicarea în activităţile numeroase şi inedite de informare şi educare a populaţiei despre importanţa colectarii separate şi a reciclării deşeurilor de ambalaje.

La finalul celor şase luni de „bătălie”, Sfântu Gheorghe a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deţine cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje dintre cele 32 de municipalităţi participante.Criteriile care au stat la baza evaluării au fost:calitatea serviciilor de colectarea separată (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în fiecare container), cantitatea de deşeuri colectate şi acţiunile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile.

Competiţia „Oraşul Reciclării” a fost iniţiată de Eco-Rom Ambalaje în 2012 şi se află la a doua ediţie.

Obiectivul proiectului este acela de a implica şi mobiliza primăriile de municipiu, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să continue să crească.

Ediţia de anul acesta s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.

Tags: , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑