Comunicate de presă

Published on aprilie 11th, 2016 | by Primaria Sectorului 6

0

Rareş Mănescu: “Datele deschise schimbă fundamental modul în care administraţia interacţionează cu cetăţenii”

La iniţiativa Cancelariei Primului Ministru, prin Direcţia Servicii Online şi Design, a fost organizată joi, 7 aprilie 2016, la sediul Primăriei Sectorului 6, o nouă dezbatere a Clubului Open Government Partnership (OGP), cu tema Guvernare deschisă la nivel local.

Discuţiile au avut loc în sala de consiliu a Primăriei, printre participanţi aflându-se reprezentanţii autorităţii publice locale, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ai societăţii civile, prin Asociaţia Smart City, Iniţiativa România, Centrul pentru Inovare Publică, Funky Citizens, Societatea Academică din România, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Şi de această dată, subiectul date deschise în guvernarea locală a suscitat interesul participanţilor care au discutat îndelung despre modalităţile în care resursele şi datele pot fi folosite în procesul de deschidere a guvernării locale în România, astfel încât autorităţile şi instituţiile publice să pună la dispoziţia cetăţenilor informaţii publice într-un format prietenos şi accesibil.

 “Transparenţa decizională în ceea ce priveşte activitatea autorităţilor publice este un semn de normalitate în societatea românească. Membrii comunităţii sunt beneficiarii investiţiilor pe care administraţia publică locală le face în teren, astfel că deciziile trebuie întotdeauna fundamentate pe nevoile concrete ale oamenilor care sunt direct implicaţi. Datele deschise pot contribui decisiv la elaborarea unor politici publice eficiente şi la creşterea calităţii serviciilor publice. Datele deschise şi aşa-numitele big data produc cele mai vizibile efecte la nivel local şi pot fi folosite la prevenirea şi rezolvarea unor probleme sistemice ale oraşului ca întreg, precum şi ale comunităţilor locale. Aceste concepte noi vor schimba fundamental modul în care administraţia interacţionează cu cetăţenii. De aceea, în perioada imediat următoare, vom implementa pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 6 o serie de servicii bazate pe date deschise”, a precizat primarul Rareş Mănescu.

            Alături de alte 68 de ţări, România este membră a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

În perioada 5 – 11 martie a.c., Cancelaria Primului Ministru a organizat Săptămâna Guvernării Deschise, prilej de dezbateri şi schimb de experienţă pe teme privind angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, transparentizarea în achiziţii publice, sănătate, administraţie, jurnalism, justiţie, educaţie, accesibilitate informaţională, un parlament mai deschis.

La rândul său, Primăria Sectorului 6 acordă o mare importanţă transparenţei decizionale şi consultărilor cu membrii comunităţii în ceea ce priveşte proiectele implementate în teren. Exemple sunt demersurile de reabilitare a fostului Cinematograf Favorit şi proiectul Campus Creativ.

            În clădirea fostului Cinematograf Favorit ar urma să funcţioneze Centrul Cultural Multifuncţional – locul unde se vor derula programe şi proiecte culturale, pe plan naţional şi internaţional, reuşindu-se, astfel, menţionarea Sectorului 6 pe harta culturală europeană. Autoritatea locală, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă “Favorit”, a purtat în permanenţă discuţii cu membrii comunităţii care locuiesc în zonă, pentru ca proiectul final să fie cât mai aproape de solicitările acestora. În bugetul pe anul 2016, Primăria a prevăzut suma de 7,9 milioane lei pentru începerea lucrărilor de modernizare, toate informaţiile despre proiect putând fi regăsite pe site-ul dedicat – www.cinemafavorit.ro, unde este prezentat istoricul proiectului şi sunt dezbătute şi actualizate etapele care vor urma.

Proiectul Campus Creativ este implementat în perioada septembrie 2015 – aprilie 2016 de Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană, în parteneriat cu Liga Studenţilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Acest proiect va schimba felul în care arată spaţiile de socializare din Regie. Studenţii care locuiesc în căminele din Regie şi elevii de la Liceul cu program sportiv “Mircea Eliade”, împreună cu arhitecţii şi echipa proiectului, îşi vor pune ideile în practică şi vor participa la intervenţiile urbane din luna aprilie. Înainte de a materializa intervenţiile urbane, echipa de sociologi a proiectului a coordonat o cercetare cantitativă şi calitativă în rândul studenţilor şi rezidenţilor din Regie pentru a răspunde uneia dintre principalele necesităţi ale proiectului: identificarea nevoilor de locuire şi de petrecere a timpului liber, precum şi a modalităţilor de animare şi reamenajare urbană de interes pentru locuitorii din zona Regie.

Amintim, totodată, că pe 29 martie a.c., la invitaţia Centrului de Resurse Juridice (CRJ), reprezentanţii Primăriei Sectorului 6, alături de CENTRAS, Institutul de Politici Publice, Asociaţia Funky Citizens, Grupurile de Iniţiativă „Favorit”, „Domneşti” şi „Tudor Vladimirescu” au participat la masa rotundă „Transparenţa bugetară şi implicarea cetăţenilor în monitorizarea şi evaluarea serviciilor publice. Studiu de caz: Sectorul 6 al Municipiului Bucureşti”.

Consolidarea transparenţei administraţiei publice locale include publicarea de date deschise, prezentarea în format prietenos şi dezbaterea anuală a execuţiei bugetare, precum şi organizarea periodică de întâlniri cu cetăţenii. De altfel, Primăria Sectorului 6 este prima autoritate publică locală din Bucureşti care a răspuns pozitiv, chiar la începutul anului 2016, la solicitarea de a organiza o şedinţă pentru dezbaterea publică a Proiectului de Buget al Sectorului 6 pentru anul în curs. De asemenea, o nouă dezbatere publică, de această dată pe marginea serviciilor de salubrizare, va avea loc la Primăria Sectorului 6 joi, 14 aprilie 2016.

 


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑

Sari la bara de unelte