Stiri 11081203_912722222125502_6383715202474156382_n

Published on martie 20th, 2015 | by Primaria Sectorului 6

0

SocialXchange – magazinul fără bani, unde oferi și primești

Fără un loc de muncă şi cu doi copii de vârstă şcolară acasă, care cer de mâncare, tanti Lenuţa a bătut la porţile noului magazin social din Sectorul 6. Timp de 4 ore a călcat haine, a şters geamurile şi a măturat în interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-nouţe, care s-au transformat pe loc în produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de făină, 10 napolitane. Tot tanti Lenuţa a mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent şi un săpun, plecând cu mai puţine griji spre casă.

Este doar un exemplu de cum funcţionează SocialXchange, magazinul social inaugurat ieri, 19 martie 2015, pe raza Sectorului 6.

Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile şi cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifică procedura de donaţie a unor bunuri, dar şi condiţionează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activităţi de muncă în folosul comunităţii. Noul proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a  nevoii de a stimula atât actele de caritate cât şi sentimentul de responsabilitate în rândul asistaţilor social, dar şi din dorinţa promovării unor principii, precum respectul faţă de donator, protejarea demnităţii beneficiarului şi echitatea socială.

Ca element novator, magazinul oferă donatorilor un pachet de servicii de abilitare şi agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activităţi sportive şi divertisment. La fel de inovator este şi sistemul de puncte pe baza căruia funcţionează acest concept, care exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând şi mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinaţie specific socială.

În cadrul magazinului sunt acceptate ca donaţii alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, precum şi produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărţi, articole sportive etc.

Beneficiari ai produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza Sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului  până la depăşirea situaţiei de criză şi găsirea unui loc de muncă stabil, în economia reală. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de muncă, sau tineri care îndeplinesc condiţiile legale pentru a munci.

Doamna Laura, o tânără mămică, beneficiară a serviciilor oferite prin intermediul SocialXchange, ne-a mărturisit că acestă idee a ajutat-o foarte mult. Deşi trece printr-o perioadă plină de lipsuri, poate să aprovizioneze totuşi locuinţa cu toate produsele de care are nevoie. “Este un proiect minunat, menit să ajute oamenii care pot trece în mod pasager printr-o situaţie grea din punct de vedere financiar. Vin aici şi în schimbul muncii mele, plec acasă la copii cu desaga plină în primul rând de alimente şi de produse de curăţenie, dar pot să beneficiez şi de rechizite sau jucării, pentru că zâmbetul copiilor mei este foarte important. Cei care s-au gândit la acest concept şi-au dat seama că sunt oameni care au demnitate şi care vor să muncească, nu să primească de pomană, plus că nevoile fiecăruia sunt diferite de la caz la caz şi dacă azi am nevoie de detergent pentru rufe, mâine aş vrea să iau o carte de poveşti sau produse alimentare. Aici se poate!”

Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crângaşi nr. 3, într-o locaţie cu spaţiu generos de depozitare, uşor accesibilă pentru cetăţean, într-o zonă liniştită, în apropierea unui parc.

Sub deviza ” Îndrăzneşte! Pas cu Pas facem Diferenţa!”, magazinul îi aşteaptă pe toţi bucureştenii să doneze şi să contribuie la succesul acestui proiect.

Informaţii suplimentare pe http://www.socialxchange.ro/


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑