Comunicate de presă

Published on ianuarie 6th, 2016 | by Primaria Sectorului 6

0

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează în Sectorul 6

Încă din cele mai vechi timpuri, pe lângă semnificaţia strict religioasă, Boboteaza aduce cu sine numeroase tradiţii şi obiceiuri specifice poporului nostru.

Pentru a le scoate la iveală, 16 copii care provin din sistemul de asistenţă maternală al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, împreună cu asistenţii maternali care îi au în grijă şi câţiva colegi şi prieteni, s-au întâlnit ieri, 5 ianuarie 2016, la Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală Conacul „Golescu Grant”.

Cu această ocazie, cei mici s-au distrat printr-o serie de ateliere la care au participat cu încântare şi adulţii care i-au însoţit, împreună reuşind să readucă la viaţă o serie de tradiţii şi obiceiuri româneşti care prilejuiesc sărbătoarea botezului Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan, de către proorocul Ioan Botezătorul.

„Proiectul <Cercetaşi printre tradiţii şi obiceiuri româneşti> are ca scop redescoperirea şi menţinerea vie a obiceiurilor româneşti tradiţionale, ca parte importantă a identităţii naţionale. Este important ca fiecare copil să le cunoască şi să-şi cristalizeze conştiinţa de sine. Sentimentul de a fi, de a aparţine unei familii, împreună cu cel al identităţii naţionale sunt nevoi esenţiale în construirea stimei de sine a fiecărui cetăţean”, a declarat Rareş Mănescu, Primarul Sectorului 6.

Manifestarea a avut loc în cadrul proiectului „Cercetaşi printre tradiţii şi obiceiuri româneşti”, iar cei patru cercetaşi desemnaţi au venit cu „temele” bine făcute. Ei au susţinut o scurtă prezentare despre tradiţiile de Bobotează din diferite zone ale ţării, pentru ca, mai apoi, alături de ceilalţi copii, să participe la un concurs în care au avut de identificat obiectele specifice acestei sărbători.

După ce s-au delectat cu bomboane, cei mici şi cei mari, au dat viaţă unui alt obicei vechi şi destul de rar întâlnit – realizarea de măşti pentru alaiul „Hâzilor”. Tradiţia spune că în Ajunul Bobotezei, „hâzii”, locuitori din sat, se îmbracă special pentru eveniment şi se adună în grupuri pe uliţele satului pentru a-i colinda pe gospodari.

Farmecul este reprezentat de costume, un amestec de haine vechi, de mult ieşite din modă, dar mai ales de măşti: chipurile personajelor sunt babe, moşi, militari, miri, doctori, animale fabuloase etc., măştile exagerând dimensiunile ochilor, gurii sau nasului personajelor.

2

3

4

5

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top ↑

Sari la bara de unelte