Graţie proiectului “Amenajare şi dotare Camera Senzorială”, derulat de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă – TİKA  prin Oficiul de Coordonare Programe Bucureşti, copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6 vor primi, începând de astăzi, 18 noiembrie 2016, terapie în incinta camerei senzoriale amenajate în Complexul de Servicii de Recuperare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

La inaugurare au participat Excelenţa Sa Osman Koray Ertaş, Ambasadorul Republicii Turcia în România, domnul Hacı Ahmet Daştan, coordonatorul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă – Oficiul de Coordonare Programe TIKA Bucureşti care, împreună cu persoanele invitate, au luat parte la o prezentare detaliată a serviciilor oferite în cadrul Complexului de Servicii de Recuperare, au asistat la sesiuni demonstrative de terapie şi au vizitat camera senzorială.

Prin intermediul acestui proiect, camera senzorială a fost dotată cu materialele necesare pentru ca cei mici să beneficieze de un program terapeutic individualizat, personalizat, în acord cu nivelul lor de dezvoltare. Materialele cu care a fost utilată au diferite niveluri de complexitate – de la jucăriile generale pe care le are un copil în mediul său la jucăriile specifice şi adecvat structurate: materiale (lemn, plastic), texturi, forme, culori, grade diferite de complexitate. Cu ajutorul acestora, se doreşte atingerea obiectivelor pe toate ariile: autoservire şi autonomie personală – abilităţi de viaţă, stimularea limbajului şi dezvoltarea comunicării, motricitate fină şi grosieră, socializarea şi jocul, cogniţia, stimularea şi integrarea senzorială.

În camera senzorială sistemul de proiecţie cu efecte luminoase, difuzorul de arome pentru stimularea olfactivă, sistemul coloanei de apă cu bule de aer şi lumini, sistemul de fibră optică cu efecte luminoase, instrumentele muzicale, toate sunt menite să inducă modificări de stare cu efect stimulator asupra relaxării, reducerii anxietăţii şi a durerii (atât fizice, cât şi emoţionale). Devenit deja un standard în ţări occidentale, camera senzorială este un concept pe care puţine structuri de asistenţă socială le oferă în mod gratuit.