În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în ediția online al site-ului de presă Buletin de București, din data de 16 martie 2022, („Achiziții în vremea războiului | CJ Ilfov cumpără publicitate de la firme subvenționate de PNL. În sectorul 6 se achiziționează mese de ping pong cu 14.000 de lei bucata”, autor: Teodora Stroe), ținând cont de prevederile legale, Primăria Sectorului 6 solicită publicarea următorului Drept la replică:

Pentru amenajarea și reamenajarea locurilor de joacă și a terenurilor de sport, instituția are în derulare o procedură de atribuire prin licitație deschisă în vederea atribuirii de acorduri cadru pentru astfel de lucrări.

Pe lângă cerințele de calitate și garanție care au fost impuse prin caietul de sarcini, documentația de atribuire prevede ca numărul de participanți la acordul cadru sa fie de cinci operatori economici, iar contractele subsecvente să fie atribuite prin reluarea competiției între participanți, cu scopul de a obține atât prețuri îmbunătățite, față de cele din propunerile financiare inițiale, cât și ca un criteriu de transparență.

Până la finalizarea procedurii și semnarea acordului cadru descris mai sus, pentru realizarea unor lucrări de reamenajare, în mare parte cu personalul propriu, care nu implică costuri, instituția este nevoită să utilizeze prevederile legale referitoare la achiziția directă.

Cu o experiență de aproape 50 de ani în administrarea domeniului public, dar mai ales experiența anilor de după 1989, s-a constatat ca achiziționarea unor echipamente ieftine nu conduce neaparat la o economisire a fondurilor publice, ci la o majorare a acestora prin cheltuirea de fonduri suplimentare pentru reparații continue sau chiar înlocuirea echipamentelor care nu mai pot fi reparate, nu din cauza utilizării intense, ci din cauza vandalizarii acestora de către persoane cu comportament antisocial.

Acesta este motivul pentru care Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6  încearcă să achiziționeze numai produse rezistente, cu precadere antivandalism, dar care vin și cu prețuri mai ridicate.

Începand din anul 2021, pentru a reduce costurile, ADPDU Sector 6, prin Serviciul Dotare Domeniu Public, a început să-și dezvolte capacități de producție de mobilier urban (stâlpișori, pergole, bănci etc) în regie proprie.

Din considerente de ordin tehnic anumite componente (ex: mobilier destinat locurilor de joacă, mese de ping-pong etc) nu pot fi dezvoltate cu personalul propriu și suntem nevoiți să le achiziționam de pe piața liberă.

Referitor la situația prezentată de dumneavoastra, ADPDU Sector 6 a ales să utilizeze echipamente produse de societatea BENITO URBAN. Compania din Spania este una din cele mai renumite la nivel european, fiind unul din liderii din domeniu.

În plus, din informațiile pe care le avem, singurul distribuitor autorizat al produselor BENITO din România este operatorul economic MEGASTOL ENERGY SRL.

Ca urmare a articolului prezentat, institutia noastra a contactat compania MEGASTOL ENERGY SRL pentru a aduce clarificări suplimentare.

Punctul de vedere al companiei a fost acela că în prețul meselor de ping-pong afișat pe site nu este inclusă componenta de transport și de montaj, acesta fiind motivul pentru care prețul de achiziție nu este cel afișat.

Totodată, am primit asigurări că prețul la care am achiziționat componentele nu este mai mare decât cel plătit de alte instituții.

ADPDU Sector 6 face tot posibilul pentru a avea cele mai mici prețuri de achiziție, indiferent de natura lor.

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii.

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.