Copiii care frecventează Complexul de Servicii de Recuperare, cei aflaţi în sistemul de asistenţă maternală sau de la Centrul de zi pentru Copii cu Dizabilităţi Orşova, precum şi şcolarii aflaţi într-un centru de zi de pe raza Sectorului 6 vor beneficia de avantajele pe care le oferă proiectul SandWork Expresiv. Proiectul va dura 5 luni, iar întâlnirile cu copiii se vor desfăşura o dată pe săptămână, câte 60 de minute, timp de cel puţin 12 săptămâni.

Copiii învaţă şi se dezvoltă cel mai bine când se joacă, iar jocul cu nisip le oferă oportunitatea de a se exprima prin imagini care pot reprezenta, de exemplu, povestea personală, ce poate fi continuată sau rescrisă într-o manieră menită să-i ajute să o înţeleagă şi/sau să o accepte.

SandWork Expresiv este o metodă de asistenţă psihologică concepută în special pentru situaţii de urgenţă sau pentru intervenţii în comunităţi vulnerabile, acolo unde ajutorul psihoterapeutic nu este disponibil, dar poate fi folosită şi pentru activarea potenţialului creativ în condiţii normale de viaţă.

Rezultatele copiilor care au participat până în prezent la proiecte similare au fost remarcabile, cei mici realizând achiziţii importante printre care se pot aminti: diminuarea nivelului de agresivitate şi/sau anxietate, o vizibilă îmbunătăţire a imaginii de sine, o mai bună comunicare, empatie, exprimarea emoţiilor, autoafirmare.

Programul de sprijin emoţional a fost demarat în anul 2014 prin parteneriatul dintre Asociaţia Sol Mentis şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, iar de atunci au fost realizate patru proiecte pentru micii beneficiari aflaţi în evidenţele DGASPC Sector 6 (copii din centre de zi sau rezidentiale, copii beneficiari ai serviciului de asistenţă maternală sau copii beneficiari ai centrelor de zi pentru copii cu dizabilităţi). Sunt în plan şi alte proiecte care vor dura până în luna aprilie 2017, proiecte care se adresează celor mici şi prin care se urmăreşte atât dezvoltarea şi îmbunătăţirea atenţiei, concentrării, motivaţiei, precum şi asimilării altor procese cognitive sau emoţionale,

Tot graţie acestui parteneriat, peste 100 de angajaţi ai DGASPC Sector 6 care lucrează cu copiii (asistenţi maternali, psihologi, educatori etc.) au beneficiat încă din anul 2014 de programul educaţie parentală.