Ieri, 27.07.2016, sub privirile curioase ale seniorilor rezidenţi din cadrul Complexului de Servicii Sociale ”Floare Roşie”, minunata poveste “Zâna Zorilor” a fost pusă în scenă de regizorul Ramona Iacob, cu glasul Sabrinei Ivaşchevici, o voce care i-a purtat pe cei prezenţi în minunata lume a basmelor.

Povestea lui Ioan Slavici le-a amintit celor prezenţi de visurile copilăriei, de lumea de atunci pe care acum o privesc cu mai multă experinţă. Cu toţii au fost de acord că viaţa este frumoasă, indiferent de încercările la care te supune şi, la fel ca în basme, important este să-şi urmăreşti scopul propus şi să nu rătăceşti drumul.

Rostul acestor manifestări este susţinerea persoanelor în vârstă şi încurajarea lor să fie activi social, să-şi facă planuri în continuare, să se implice în viaţă şi să nu se abandoneze depresiei. O legătură strânsă cu “copilul interior” şi înţelegerea dorinţei lui de a se juca, de a experimenta şi de a fi, pur şi simplu, are beneficii extraordinare asupra adulţilor care la vremea pensiei, devin invadaţi de sentimentul de inutilitate.

“Astfel de activităţi, de stimulare a reminiscenţelor, prin care se reactualizează şi se resemnifică amintirile, dezvoltă sentimentul de siguranţă, de apartenenţă la un grup social, dar şi de identitate şi valoare personală. Împărtăşind amintiri dragi, ne simţim împreună, ne simţim apropiaţi şi depăşim mai usor sentimentul de abandon care se instalează adesea în cadrul rezidenţilor”, a precizat Daniela Nicoleta Dumitrescu (psihoterapeut), una dintre cele mai apropiate persoane de vârstnicii care domiciliază în cadrul Complexului de Servicii Sociale ”Floare Roşie”.

Peste 35% din populaţia sectorului este la vârsta pensiei, iar misiunea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 este de a asigura un mediu de viaţă adecvat şi benefic persoanelor aflate în nevoie prin derularea unor programe şi servicii care nu doar previn apariţia unor boli, dar şi încurajează un stil de viaţă sănătos.

La nivelul Sectorului 6 există două centre de tip rezidenţialCentrul pentru persoane vârstnice “Sfântul Mucenic Fanurie” şi Complexul de Servicii Sociale ”Floare Roşie” care are în cadrul său şi o componentă de recuperare medicală (kinetoterapie, proceduri reumatice, electroterapie şi hidroterapie atât pentru rezidenţi, cât şi pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale din comunitate). Complexul este dotat cu spaţii de recreere de tip cluburi, sală de mese, toalete accesibilizate, cabinete medicale şi de consiliere psihologică.

Totodată, în comunitate există ”Complexul de Servicii Sociale ”Sf. Maria” alcătuit din şase cluburi ale seniorilor care propune readucerea persoanelor aflate la vârsta a treia la o viaţă socială activă şi creşterea confortului lor psihic prin implicarea în activităţi ce au caracter recreativ şi socio-cultural.

13833426_1105842992788091_368806271_o 13838481_1105842129454844_271990159_o 13844090_1105842586121465_1195633797_o