Home

15 măsuri pe care le-a luat Sectorul 6 pentru îmbunătățirea calității aerului

Știri

15 măsuri pe care le-a luat Sectorul 6 pentru îmbunătățirea calității aerului

2023-02-19

Capitala nu stă deloc bine în ceea ce privește calitatea aerului. Noxele provenite din trafic sunt principala cauză a poluării.

Cu toate acestea, la nivel de PMB, nu au fost luate măsuri în ceea ce privește Mobilitatea. Nu există culoare unice pentru STB și nici un master plan pentru pistele de biciclete, pentru ca oamenii să fie încurajați să-și lase mașinile acasă și să folosească transportul în comun sau pe cel alternativ.

Abia la finele anului este posibil ca el să fie gata. Firma căreia Primăria Capitalei i-a atribuit, în 2022, proiectul pentru elaborarea documentului, prin care vor fi stabilite viitoarele trasee pentru biciclete, va fi gata, potrivit edilului general, în 12 luni.

Noi am luat-o cu un pas înainte, am făcut ridicări topo și începem proiectarea pistelor pe Iuliu Maniu, Drumul Taberei și Splaiul Independenței.

Măsuri luate pentru îmbunătățirea calității aerului, în Sectorul 6

Primaria Sectorului 6 are o politică clară pentru a îmbunătăți atât calitatea aerului, cât și viața celor care locuiesc în vestul Bucureștiului.

  1. În primul rând, creăm cât mai multe spații verzi. Anul trecut, am câștigat peste 6 ha de spațiu verde prin amenajarea terenurilor aflate în paragină.
  2. Preluam terenuri foste industriale, adevărate surse de poluare- praf, gunoaie- și le transformăm în parcuri. Parcul Liniei este un exemplu. Peste 4 km de maidan va fi parc. Primul tronson va fi gata în mai.
  3. Anul acesta, ADPDU Sector 6 va amenaja 136.000 mp de spații verzi, inclusiv pe Prelungirea Ghencea, tronsonul 2, pe care sperăm ca PMB să-l finalizeze, după patru ani de șantier. Șantierele sunt o altă sursă importantă de poluare.
  4. Am gândit Parcul Lacul Morii, ce se va întinde pe 16,6 ha. Acum, îl proiectăm.
  5. Am plantat peste 4.000 de arbori și continuăm.
  6. Am introdus miercurea – zi de curățenie pe Bd. Iuliu Maniu. Se curăță și se spală mecanizat toată mizeria strânsă la bordură. În prima zi, s-au strâns maldăre de praf, lopeți întregi, iar programul va fi extins.
  7. An de an, avem campania de curățenie de primăvară. Se spală trotuare, carosabil, mobilier urban, gardurile, semnele de circulație. Până și plăcuțele cu denumirea străzilor.
  8. Prin Poliţia Locală Sector 6, dăm amenzi celor care nu respectă condițiile reglementate în șantiere, care parchează pe spațiul verde, verificăm terenurile private, dacă se constată că sunt neîngrijite, proprietarii sunt notificați, iar dacă nu intervin sunt sancționați. Am majorat amenzile printr-o hotărâre de Consiliu Local, cu până la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu până la 20.000 de lei pentru cele juridice. Anul trecut, au fost date amenzi de un milion de lei pentru nerespectarea normelor de protecție a mediului.
  9. Am confiscat 11 camionete cu care se transportau deșeuri ce erau aruncate ilegal pe domeniul public.
  10. Am accesat peste 198 de milioane de lei fonduri europene, pentru 1.151 insule ecologice de colectare a gunoiului, dintre care 743 sunt îngropate.
  11. Am schimbat parțial flota Poliției Locale cu mașini electrice, am depus la Administrația Fondului de Mediu pentru obținerea finanțării pentru 190 de stații de încărcare.150 dintre acestea vor fi amplasate între blocuri și se vor încărca de la soare.
  12. Am creat primele 100 de locuri de parcare, din București, pentru biciclete, în 4 parcări. Iar anul acesta, vom construi alte 10.
  13. Avem singurele 9 unități de învățământ „verzi", din Capitală. Au fost montate panouri fotovoltaice și mai punem pe încă 15 școli și grădinițe.
  14. Toate parcările de reședință, reabilitate și amenajate la sol, au create spații verzi.
  15. Finanțăm Programul Rabla Local pentru 3.000 de mașini.

Potrivit Gărzii de Mediu, cele mai mari probleme pe calitatea aerului sunt în Sectorul 1. La polul opus se află Sectorul 6, datorită măsurilor luate.

Indiferent de subiect, vă ținem la curent!