Home

Cel mai mare contract de finanțare pe deșeuri din Capitală, semnat de Primăria Sectorului 6. Bani din fonduri europene, pentru 886 de ghene moderne

Știri

Cel mai mare contract de finanțare pe deșeuri din Capitală, semnat de Primăria Sectorului 6. Bani din fonduri europene, pentru 886 de ghene moderne

2022-12-09

Inesteticele și insalubrele ghene de gunoi de la colț de bloc vor deveni istorie în Sectorul 6. Primarul Ciprian Ciucu a semnat, vineri (9 decembrie), contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect de mediu și de management integrat al deșeurilor din București. Conform acestuia, primim 86 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, pentru construcția a 886 de puncte de colectare separată, distribuite uniform în tot Sectorul 6. La acestea se vor adăuga încă 265 de puncte, pe care le va contracta Ministerul Mediului.

Ciprian Ciucu

„În Sectorul 6 se va începe efectiv colectarea separată de la populație, pe 4 fracții. A fost o perioadă extrem de agitată, o muncă formidabilă: identificarea terenurilor, astfel încât să nu treacă pe dedesubt rețele de utilități, s-au făcut studii geotehnice, topografice, autorizații de mediu, autorizații de construire, totul ca să smulgem acești bani de la UE, bani care puteau fi accesați de 6 ani. Cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară de la nivelul Bucureștiului, am depus acest proiect la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Banii obținuți trebuie să fie cheltuiți până la finalul anului 2023. Urmează proiectarea și execuția acestor puncte de colectare, realizarea caietului de sarcini, licitații și multe altele”, a declarat primarul Ciprian Ciucu într-o conferință de presă la care au participat Ioan Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și primarul general Nicușor Dan.

„Sunteți primul sector din București care semnați contractul cu noi. E un proiect important atât ca valoare, cât și ca impact pentru locuitorii Sectorului 6. Vă felicit pentru implicare”, a spus ministrul Boloș.

ciprian ciucu bolos nicusor dan

 

Valoarea totală a proiectului este de 130 de milioane de lei. 86 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Restul banilor vin de la bugetul local, din care TVA-ul de 20 de milioane de lei va fi recuperat.

Cum vor arăta cele 886 de puncte de colectare separată

Cele 886 de ghene moderne sunt în proximitatea tuturor blocurilor din Sectorul 6. Fiecare punct are 4 pubele: pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton, pentru deșeurile bio (frunze, plante, resturi de legume și fructe) și pentru deșeuri reziduale. Sunt ușor de folosit, igienice și estetice. 143 sunt supraterane și 743 sunt subterane, îngropate, ceea ce înseamnă că sub cele 4 coșuri de inserție există 4 containere mari, amplasate într-o cuvă de beton. Firma de salubritate are acces automatizat la deșeuri, grație unui sistem modern de ridicare a capacului. Sticla va fi colectată în alte 12 centre zonale separate, având în vedere că este compusă în principal din sticlă de ambalaj, care își va reduce mult cantitatea, în cursul anului viitor, odată cu implementarea sistemului garanție – returnare.

Alte 8.645 pubele cu o capacitate de 120 litri vor fi adăugate în zonele de case.

Punctele de colectare separată din Sectorul 6 vor fi date în folosință la finalul anului 2023. Colectarea deșeurilor se va realiza după un program stabilit de la început: salubristul vine într-o zi să ridice plasticul, în altă zi sticla, în alta gunoiul menajer.

În Sectorul 6, se produc anual 120.000 de tone de deșeuri. Prin acest proiect, vom reuși atât să protejăm mediul, deoarece vom devia o mare parte a deșeului de la groapa de gunoi, dar vom câștiga și bani la bugetul local, din reciclare.