Home

Campania de sterilizare și microcipare a câinilor

Campaniile primăriei

Campania de sterilizare și microcipare a câinilor

caine cu stapan

Mulți dintre voi aveți animale de companie, dar nu vă permiteți financiar să intrați cu ele în legalitate, astfel că venim în sprijinul vostru.

Un milion de lei vor pleca în 2023 pentru sterilizarea și microciparea câinilor cu stăpân. Banii vor asigura servicii (transport și proceduri medicale) pentru aproximativ 1.600 de patrupede.

Campania se adresează locuitorilor Sectorului 6 și are ca scop prevenirea înmulțirii necontrolate și a abandonului cățeilor, prevenirea accidentelor, a răspândirii bolilor.

Administrația publică nu doar alocă sume pentru asigurarea serviciilor de microcipare / vaccinare / sterilizare a câinilor din rasa comună și a metișilor acestora, ci își propune să meargă în comunitate, în gospodăriile, sediile, pe terenurile celor care dețin câini, pentru a-i convinge pe proprietari că, dincolo de drepturile avute și facilitatea creată prin acest program, au și obligații pe care trebuie să le respecte și că nerespectarea acestor obligații este sancționabilă.

Conform OUG 155/2001, art. 13, sterilizarea, microciparea și vaccinarea câinilor sunt obligatorii. Persoanele care au câini sunt obligate prin lege să respecte anumite reguli, ce contribuie atât la sănătatea și siguranța patrupedului, cât și a persoanelor din jur. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Campania de sterilizare și microcipare se derulează pe parcursul a 4 luni:

  • luna septembrie este dedicată informării și identificării câinilor vizați de program. Astfel, angajați ai primăriei, alături de medici veterinari, vor merge în comunitate, la gospodăriile, sediile, terenurilor celor care dețin câini, pentru a-i convinge să intre în legalitate. 
  • Din octombrie până la finalul anului se vor face exclusiv sterilizări, microcipări, înregistrări în RECS.

Mai multe detalii despre această campanie găsiți în hotărârea de Consiliu Local aprobată în iunie 2023.